Meny

Tar over roret i Connect

Connect Vest sin nye leder liker utfordringer. Derfor gikk Gøril Selvik direkte i forberedelse-modus da mannen meldte henne på Marcialonga for noen år siden. 70 km på ski kunne selvsagt ikke stå uprøvd.

I april tiltrer Gøril Selvik som daglig leder i Connect Vest. 

– Med min bakgrunn tror jeg at jeg er godt skodd, sier hun. 

Bred ledererfaring

Et kjapt blikk på CVen bekrefter det. Selvik er utdannet siviløkonom fra BI og tar nå etterutdanningen “Brytningstid”, som er en executive master ved NHH. Hun er også utdannet executive coach og design tenker, og har opp gjennom årene opparbeidet seg en del styreerfaring. Karrieren startet i Orkla. Selvik har senere ledet reklamebyrået Ogilvy & Mather sitt Bergenskontor og vært markedsdirektør i Tryg Forsikring. Hun kjenner også godt til hvordan det er å jobbe i et gründerselskap. I 2011 ble hun hentet inn som daglig leder av WMC Technologies. De utviklet et helsekort som inneholder viktige medisinske opplysninger om deg ved en nødsituasjon. 

Særlig har tiden i Orkla preget yrkeslivet mitt. Her lærte jeg at det handler om å løse de riktige problemene, mer enn om hvordan problemene løses. Det er noe jeg har tatt med meg i alle jobber siden.

Gøril Selvik

Internasjonalisering koster

Selvik kommer fra stillingen som ansvarlig for internasjonal vekst i Innovasjon Norge Vestland. De siste tre årene har hun arbeidet mye med å få norske bedrifter til å vokse internasjonalt. Det er en styrke – og utholdenhetsøvelse og det gjelder å ha muskler til å holde ut den tiden det tar å etablere seg ute. Vekstprogrammene til Canada, Kina og Brasil viser at det er store muligheter for norske selskaper ute, og at det er viktig å ha et støtteapparat på stedet, som Innovasjon har, i 30 land.   

– Det viktigste Innovasjon Norge gjør i internasjonaliseringsarbeidet er faktisk å si nei, forteller Selvik. 

Å avverge at bedrifter bruker tid og penger på noe som ikke er levedyktig, er vel så viktig som å hjelpe bedrifter ut. De som ikke lykkes har som regel ikke sjekket behovet i markedet grundig nok.

Fremtiden handler om samskaping

Det er vanskelig å lykkes med å skape vekstbedrifter. Derfor er Selvik klokkeklar på at alle aktører i økosystemet må bli tydeligere på hva vi skal være for hvem.

– Det som er helt sikkert er at vi ikke skal være noe for alle. Alle kan ikke bli gründer, slår Selvik fast. 

Hun viser til gjennomgangen av virkemiddelapparatet som ble satt i gang av Nærings- og fiskeridepartementet. Her kommer det fram at kundene synes det er vanskelig å orientere seg i jungelen av støtteordninger både i det offentlige og private systemet. Hvem skal man gå til først om hva og hvorfor? Selvik understreker at rapporten er viktig for hele økosystemet. Alle aktørene må bli tydeligere på hva de leverer, og hele innovasjonsøkosystemet må spille på lag. 

Vi må samarbeide om dealflow, og framtiden må handle om samskaping. Det høres kanskje ut som en klisje, men dette blir mitt mantra. Jeg brenner for at økosystemet skal jobbe sammen, ikke konkurrere om dealflow.

Gøril Selvik

Utålmodig etter resultater

Connects nye leder beskriver seg selv som en åpen og kreativ person som liker systematikk. Hun tror sterkt på samarbeid og får mye energi av å bygge og jobbe i team. 

– De fleste problemstillinger løses best om man gjør det sammen. Den tiden vi går inn i nå passer for folk som liker mennesker. De beste teamene er satt sammen av erfarne og uerfarne mennesker, med ulik alder, bakgrunn og kompetanse. 

Selvik har byttet på å jobbe i små og store selskaper hele karrieren. Hun er resultatorientert og utålmodig, og liker å forbedre ting til beste for kunden. 

– Jeg ønsker å se resultater og da passer det å gå over til en mindre organisasjon.    

Hun mener det er naturlig å ta en fot i bakken når en organisasjon skifter leder, og ønsker å  ta en runde med Connects interessenter. 

– Kundens behov er en bevegelig størrelse og det er viktig at organisasjoner er lyttende. Vi må sikre oss at vi forstår behovet til medlemmene, investorene, de offentlige aktørene og gründere og at vi fortsetter å skape varig verdi. Det ser jeg fram til å gjøre sammen med Connect-teamet, sier Selvik engasjert.

Trenger mer risikokapital

Springbrett, mentor og investorkapital er Connect Vest sine kjerneaktiviteter. Vi har de siste årene bygget opp to solide investornettverk på Vestlandet med til sammen over 80 investorer. I Bergen har de investert over 60 millioner kroner i 30 ulike selskaper. Det har utløst ytterligere 90 millioner kroner i co-investeringer, tilskudd og lån, skapt 65 arbeidsplasser og økt omsetning i selskapene på 127 millioner kroner.

– Tilgang til risikokapital er likevel en utfordring som vi må løse i enda større grad. Vi trenger enda flere som putter penger i næringsutvikling i gode selskaper, flinke folk som vil hjelpe andre flinke folk. Jeg er helt sikker på at det er flere som har lyst å bidra mer på dette området, sier Connects nye leder.

Det er dette pågangsmotet som har drevet henne i skirenn også.

70 km lange Marcialonga var nesten like morsomt som å få barn og jeg bestemte meg for å bli tøffere og modigere etter det. Ikke bare når det gjelder sport. Jeg har blitt enda bedre til å tro på at jeg får til det jeg vil. Vi er vår egen verste fiende, men vi kan flytte fjell hvis vi vil. Og særlig om vi gjør det sammen.